Părintele Visarion Alexa a declarat, vineri, la Gândul LIVE că o eventuală decizie de a obliga Biserica să folosească pahare și lingurițe de plastic pentru Împărtășanie ar fi o umilință. Potrivit preotului, Biserica ține foarte mult la ritualuri.
„Toate cultele din România sunt afecate de prezența pandemiei, mai cu seamă ortodoxia. Bisericilor ortodoxe din spațiul european li s-au pus în vedere reguli de distanțare socială în cuprinsul parohiilor (…)
Nu este o stare normală (slujbele afară – n.r.), ne străduim să facem din locul unde ne aflăm o rugăciune, iar din curtea bisericii să facem o biserică.
Este deranjant că autoritățile nu cer o întrevedere cu bisericile și să lase bisericile să găsească soluții, mai ales că preoții, ierarhii au studii superioare”, a declarat, vineri, la Gândul LIVE, părintele Visarion Alexa.
Preotul este foarte deranjat de ideea folosirii de lingurițe de plastic pentru Împărtășanie.
„Este indamisibil să umilești o întreagă biserică, îndemnându-i să folosească pahare și lingurițe de plastic ca și cum ar mânca înghețată pe drum. Mi se pare un act de indecență. Preoții ar trebui chemați la dialog. Biserica ține foarte mult la ritual, cum ar fi potirul și lingurița” a mai declarat părintele Visarion Alexa la Gândul LIVE.
Sfânta Taină a Împărtășaniei a fost amânată pe o perioadă nedeterminată, dicizia fiind luată zielel trecute. Patriarhul Daniel , în schimb, , nu e de acord ca enoriașii să fie împărtășiți cu lingurița de plastic.
Până când situația din România nu va permite, Biserica Ortodoxă Română va suspenda împărtășirea credincioșilor, după Sfânta Liturghie.
Reacția oficială a BOR, cu privire la modalitatea de Împărtășanie
„Bisericile, cultele religioase au conform Constituției libertatea deplină de a se organiza în interior. (…) Există posibilitatea unui dialog pe marginea respectării măsurilor de igienă, de la purtarea măștilor… puncte de dezinfecție în biserici. Modalitatea de oferire a împărtășaniei o decide exclusiv biserica.
Nicio autoritate laică nu are îngăduință, menirea și dreptul să dicteze modalitatea de împărtășire a creștinilor în biserică. Biserica Ortodoxă Română se va sfătui cu celelalte biserici ortodoxe care la rândul rol au fost afectate de aceeași pandemie (…).În bisericile ortodoxe din întreaga lume nu există noțiunea de păhărele și lingurițe de unică folosință”, a spus Bănescu.